Waarom een andere blik op conflict nodig is

Conflicten zijn overal. Op het werk, in families, in de samenleving. We praten, analyseren, vermijden of zoeken een compromis, maar vaak zonder écht iets te veranderen. En dus blijven we hangen in dezelfde patronen. En doen nog een rondje. En nog een. En nog een. Tot het escaleert. 💣💥


Ah, juist ja: nu hebben we een argument in handen dat we lang genoeg getobd hebben! We huren een derde in om het zakelijk goed af te handelen en nemen goed- of kwaadschiks afscheid. Doeg! 👋🏻 Dat was het dan. Een onzinnige dans. Toch?


Wat nou, als we conflict minder als een probleem en méér als een hulpmiddel zouden gaan benaderen?
Als een hulpmiddel naar heling, groei en verbinding?


Wat als we maatschappelijk meer zouden inzetten op het helpen oplossen van conflicten, in plaats van op het helpen afhandelen van conflicten? Op de winervaring, in plaats van de verlieservaring?

Mijn idee is dat de hulp bij het oplossen van conflict laagdrempeliger en beter moet.

Mijn missie: Nederland conflictvaardiger!

We leven in een tijd waarin polarisatie en onbegrip de boventoon voeren. Maar conflicten zijn geen vijand; ze sporen je aan dichter naar de werkelijkheid te bewegen. En te ontdekken wat er écht speelt. En wat nodig is om verder te groeien en bloeien.


Mijn missie is om Nederland conflictvaardiger te maken. Om mensen en professionals te helpen vaste patronen te doorbreken en conflict niet langer als een last, maar als een krachtbron te zien.


De Vrijplaatsmethode biedt een radicale verschuiving weg van vechten, vermijden, of pleasen naar meer vrijheid en verbinding ervaren in de relatie.

De blinde vlek in ons conflictdenken

Vaak denken we bij conflict aan een strijd die gewonnen of beslecht moet worden. We zoeken naar controle, gelijk, harmonie, of een snelle oplossing. We kijken naar de ander, en naar de situatie, en dit houdt ons gevangen. We missen de sleutel: de echte beweging begint bij onszelf.


Een conflict vraagt niet om harder werken of precies de juiste dingen tegen de ander zeggen. Het vraagt om transformatie van de beleving. Waardoor we een andere positie kunnen innemen: de Vrije Positie.
Dáár ontstaat ruimte. Dáár begint de verandering. Dáár wordt het conflict werkbaar.

Het conflict als hulpmiddel

Al voelt conflict als een blokkade, in feite is het een deur. Een uitnodiging om anders te kijken. Om te ontdekken welke patronen jou (of je cliënten) steeds opnieuw vastzetten en hoe je daar vrijer mee om kunt gaan. Niet door harder te vechten of meer toe te geven dan je eigenlijk wil, maar door meer vanuit je Authentieke Zelf te gaan handelen. Dat verandert alles. Dat is geen oppervlakkige truc of tijdelijke oplossing, maar een fundamentele verschuiving. Die wél blijvend is.


Met goede begeleiding kan een conflict tot ontzaglijk veel moois leiden: tot meer verantwoordelijkheid; zelfinzicht; vernieuwing (creatieve ontwikkeling); heling van trauma; verdieping van de verbinding. Kortom: tot groei!

Voor wie?

Voor jou, als je in een conflict zit en het niet gekeerd krijgt. Of het nu gaat om werk, familie, een relatie of iets anders: als je merkt dat je blijft steken, brengt de Vrijplaats een nieuwe invalshoek, die je ruimte geeft.


Voor coaches en andere individuele begeleiders. Misschien voel je je soms moe of gefrustreerd omdat je er niet doorheen komt bij sommige cliënten. De Vrijplaatsmethode geeft je een frisse, effectieve manier om impactvol te begeleiden, zonder jezelf uit te putten.


Ook gedreven om te werken aan een betere conflictvaardigheid? Lets connect!

De Vrijplaatscoach. Van Conflict naar Groei
Alexandra van Smoorenburg

Bickersgracht 272

1013LH Amsterdam

Tel.: 06 30 40 33 30
Mail: alexandra@conflictbevrijder.nl
KvK: 537 49 375

BTW: NL 0018 3298 5B95