Anxious? Drie praktische ingangen om je angst te overwinnen

Ik ben anxious,” zegt Marieke.
Oké, gespannen dus,” zeg ik.
Ja, gespannen en… [nadenkend] bangig,” vervolgt ze.
Waarom noem je het ‘anxious’ en niet ‘bangig’?” vraag ik.
“Kweenie. Ik vind het zo’n goed woord, het klinkt precies zoals ik me voel.
Ik knik. Ik snap precies wat ze bedoelt. “Anxious” heeft iets onbestemds, iets onrustigs, iets dat niet altijd helemaal te plaatsen is.

De afgelopen tijd valt me op dat meer cliënten zich zo voelen: een innerlijke spanning die steeds meer om zich heen lijkt te grijpen.
Het zette me aan het denken.


Allemaal angsthazen

Angst. Van mezelf herinner ik het me vooral uit mijn kindertijd. Vreselijk bang was ik, brrr, alleen al die krakende, oude deuren in dat grote huis waarin wij woonden. Ik ging echt niet slapen voordat ik onder alle (9!) bedden had gekeken! Toen ik ouder werd verdween de angst naar de achtergrond, om pas weer voelbaar op te duiken nadat mijn zoon werd geboren (al weer 25 jaar geleden, oeps). Ik was zo gelukkig, dat mij onmiddellijk de angst overviel dat ik hem kwijt kon raken. Zo heftig! Ken je dat?


Maar de angst verdween niet écht natuurlijk.
Hersenonderzoek toont aan dat zo’n 80% van de circa 60.000 gedachten die we per dag denken angstgerelateerd zijn. Blijkbaar scannen we de hele dag onze omgeving op mogelijk verlies, gevaar, risico en pijn. 80%! Bij psychisch gezonde mensen!
We zijn dus eigenlijk allemaal gewoon angsthazen...


Een ontmoeting met het duister

Anyhow. Ik was even getriggerd door het onderwerp, omdat ik aanstaande vrijdag iets spannends ga doen.
Al zo'n 15 jaar doe ik een paar keer jaar een retreat, maar nu ga ik voor het eerst een Dark Retreat doen. Drie dagen lang in het pikkedonker.

In een tent - een yurt geloof ik - en nog extra geblindeerd met een blinddoek.
Geen telefoon, niet lezen, niks.
Eten en piesen enzo op de tast...


Wat zal dat doen met mijn geest?
Zal ik me enorm gaan vervelen? Niet weten waar ik heen moet met mezelf?
Zal ik bang worden, van beestjes die over mijn armen kruipen en in mijn kleren kriebelen, rare geluiden, vervelende herinneringen...
Dat kan bijna niet anders….
En weet ik daar dan mee te dealen?

Ik ga het zien! (Oh nee, niet dus, haha).

Om mezelf een beetje voor te bereiden schreef ik voor mezelf dus op wat ik de afgelopen jaren leerde over omgaan met angst, o.a. ook van mijn cliënten.
Misschien heb jij ook iets aan mijn inzichten...

Wat ik als mens én coach leerde over omgaan met angst

  • Pauzeer voldoende! Als je altijd maar doorrent gaan je stresslevels omhoog en word je gevoeliger voor angst. Neem gedurende de dag voldoende tijd om te kalmeren: om bewust aanwezig te zijn; te genieten van wat er is; het je comfortabeler te maken, uit het raam te staren! En reflecteer op waarom je je voelt zoals je je voelt;
  • Het inzicht dat we niet onze angst zijn, maar deze hebben. Omdat angst zo overweldigend kan zijn, is het zo belangrijk te beseffen dat je het niet bent. Het is voorbijgaand.
  • Het inzicht dat angst geen vijand is, maar ons komt hélpen. De functie van angst is: scannen op reële bedreigingen en ons waarschuwen / bewust maken van eventuele risico’s. En niet: het stuur overnemen! Het meest intelligente is dus: onderzoeken wat het je wil zeggen en er mee samenwerken.
  • Het inzicht dat angst slechts een alarmsignaal is en niet het probleem zelf. Logica mensen! Denk even aan een rookalarm. Niet het alarm is het probleem; het vuur is het probleem! Het is dus onzinnig om de angst te gaan bevechten: ga op zoek naar het probleem waar de angst naar verwijst!
  • Het inzicht dat je blindstaren op de angst zèlf nooit en te nimmer iets zal oplossen. Tuurlijk wil de farmaceutische industrie je maar al te graag doen geloven dat de angst het probleem is, maar stop met die drogreden overnemen! (Zie voorgaand punt.) Als je de angst te serieus gaat nemen, teveel macht geeft, gaat deze het overnemen en ben je lost.
    Iedereen met angstklachten vecht ertegen, dat heb ik duizenden keren gezien, en dat is precies wat je niet moet doen. Angst hoeft niet overwonnen te worden, maar moet onderzocht worden! Luister ernaar, en bepaal dan zélf wat je er mee doet.
  • En wat kunnen we dan in praktische zin tegen dat supervervelende GEVOEL van de angst doen?
    Heel simpel: dat dierenbrein van ons kalmeren! That's all.
    Er is geen andere remedie. Wat zeg ik? Geen. Andere. Remedie.
    Als je van je angst af wil komen zul je je met jezelf moeten verhouden. Naar de angst luisteren en deze kalmeren. Dat gaat nooit iemand anders voor je kunnen doen, dus dat moet je jezelf aanleren. Pillen kunnen je erger in de problemen brengen, en zijn 100% zeker géén duurzame oplossing.
    Hoe je jezelf kunt helpen?
    Drie wegen:

Deze drie ingangen heb je om je angst te overwinnen

1. Fysiek.
Kalmeer je zenuwstelsel door:

  • Goed aarden: lopen-lopen-lopen; stampen; tuinieren; op het strand liggen; bosbaden. Ga naar buiten, liefst de natuur in, dat kalmeert fantastisch.
  • Ontspan bewust je spieren en laat je lichaam zwaar worden. Ga rustiger ademen, en adem langer uit dan in! (4 tellen in; 8 uit)
  • Omarm jezelf stevig en geruststellend; gebruik een verzwaringsdeken 's nachts; een zachte knuffel of lapje waar je mee kunt friemelen (ja, net als een baby); knuffel je geliefde(n) of huisdier(en) als je die hebt

2. Emotioneel.

Ontwikkel compassie met jezelf voor het feit dat je angst voelt.
Stel jezelf gerust met geruststellende selftalk. Zinnetjes als ‘Rustig maar. Het geeft niet dat je hiervan schrikt / bang voor bent… Wat kan ik op dit moment voor je doen zodat je je weer fijner gaat voelen?’

3. Mentaal.

  • Jezelf de vraag stellen: ‘Is dat waar ik bang voor ben echt aan de orde, hier en nu? Weet ik dat 100% zeker?‘
  • Journallen: schrijf op wat je voelt en denkt. Elke keer weer. Verscheur het desnoods daarna. Het gaat erom dat je je gevoelens naar buiten brengt.
  • Praat er met een vriend(in) over!
    NB Dat is iemand die je laat zijn wie je bent en laat voelen wat je voelt en die je niet verder de put in praat of gaat lopen verbeteren, okay?


Ha! Ik ben voorbereid; ik ga ervoor. Ik ga de draak in de ogen kijken.

Jij ook?


Ik hoop het, want zoals Anais Nin al zo prachtig en diepzinnig schreef:
"Life shrinks and expands in proportion to ones courage."!


Take care!

aleXandra





Hi, aleXandra hier

Leuk dat je hier bent!
Ik schrijf over alles wat met conflict te maken heeft—van innerlijke worstelingen tot grensoverschrijdend gedrag, zowel naar anderen als naar onszelf. En laten we eerlijk zijn: die laatste komt véél vaker voor. Want ohoh, wat kunnen we toch bitchen en bullebakken tegen onszelf! Misschien mag dat wel een onsje minder. Stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als we daar allemaal mee begonnen…

Liefs, aleXandra

Psst. Ben je ook zo'n dropveter in nee zeggen? Check deze pagina.
Of... als je zelf ook mensen begeleidt, dan zou ik voor deze pagina gaan! 🥰

Mijn schrijfsels in je inbox? Gezellig!

De Vrijplaatscoach. Van Conflict naar Groei
Alexandra van Smoorenburg

Bickersgracht 272

1013LH Amsterdam

Tel.: 06 30 40 33 30
Mail: alexandra@conflictbevrijder.nl
KvK: 537 49 375

BTW: NL 0018 3298 5B95